Aakkosellinen hakemisto
Asiaan liittyviä henkilöitä ja organisaatioita alla nimen mukaan aakkosjärjestyksessä. Luettelo ja sisältö päivittyvät uusien asioiden paljastuessa.
Viimeisin päivitys: 8.9.2019
B C E H I K L M O P S T
Backman, Ulf - liikelaitos Edupolin johtokunnan puheenjohtaja
- Liikelaitos Edupolin rehtorin, Markku Kantosen, esimies vuosina 2013-2017. Backman on toiminut kuntayhtymän tilintarkastajien puheenjohtajana sekä ammattiyhdisty Jytyn puheenjohtajana.
- Backmanille tiedotettiin oppilaitoksen johdon toiminnasta, mutta hänen ei tiedetä puuttuneen/alkaneen tutkia asiaa.
- Työsuojeluviranomaisen mielestä se, ettei työnantaja selvittänyt tapahtumia rikkoi lakia. Viranomainen on antanut työnantajalle tästä toimintaohjeen ja kehotuksen.
- Sivut: Yleistä - Työnantajan toiminta, Liikelaitos Edupolin johtokunta
Blomqvist-Valtonen, Elin - Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän hallituksen jäsen 2016-2017, EdupoliPointCollege Oy:n hallituksen jäsen 2018->
- Elin Blomqvist-Valtonen (RKP) antaa yksityisviestissään totuuden vastaisesti ymmärtää sivuston kirjoittajan levittävän perättömiä tietoja. Ei ole tiedossa, onko väitettä levitetty laajemmin, joten viestin sisältö käsitellään tässä.
- Blomqvistin virheelliset väitteet:
- "Olin täysin tietämätön operatiivisesta toiminnasta"
- Työntekijät tiedottivat 9.8.2017 ja 11.8.2017 hallitukselle ja valtuustolle työnantajan toiminnasta sekä siitä, että työsuojeluviranomaisen mielestä työnantaja ei noudattanut lainsäädäntöä vuosina 2016-2017.
- Asiasta tiedotettiin mm. hallituksen puheenjohtajalle jo 21.11.2016 ja 29.1.2017.
- "Hallituksen jäsen ei voinut puuttua tilanteeseen"
- On yllättävää, että organisaation hallitus ei voi halutessaan puuttua organisaation johdon toimintaan.
- Hallintosäännön (s.7, §7) mukaan hallituksen puheenjohtaja toimi työnantajan ylimmän virkamiehen esimiehenä.
- "Olin hallituksessa alle vuoden"
- Blomqvist-Valtonen valittiin hallituksen jäseneksi valtuuston kokouksessa 7.6.2016 (§59). Hän toimi hallituksessa ainakin vielä 13.9.2017 (s.2).
- Blomqvist-Valtonen siirtyi EdupoliPointCollege Oy:n hallitukseen, joka mm. nimitti tehtäviin henkilöitä, jotka työsuojeluviranomaisen mielestä olivat osallistuneet häirintään. Viranomaisen tarkastuskertomukset oli toimitettu mm. Elin Blomqvist-Valtoselle (RKP) ja myös EdupoliPointCollege Oy:n puheenjohtaja Johan Söderberg (RKP) oli tietoinen asiasta jo 2017.
- "Asiat tapahtuivat ennen aikaani"
- Tuomioistuimien jo päättämät asiat tapahtuivat ja niitä käsiteltiin aiemmin vuosina 2012-2016. Työsuojeluviranomaisen mielestä työnantaja ei noudattanut lainsäädäntöä vuosina 2016-2017 (työsuojelun tarkastuskertomukset 2017/24343 ja 2017/25792), jolloin mm. Elin Blomqvist-Valtonen toimi hallituksessa.
- Työantajan toiminnasta ja viranomaisen havainnoista tiedotettiin vuosien 2016 ja 2017 aikana Hannu Moilasen (SDP) hallitukselle sekä myöhemmin lokakuussa 2017 aloittaneelle Johan Söderbergin (RKP) hallitukselle. Asioista tarkemmin Työsuojelu- ja Oikeus-valikoissa.
- Sivut: Yleistä - Työnantajan toiminta, Hallitus
Castren, Sakari - kouluttaja PÄIVITETTY 8.9.2019
- Castren on kertonut tiimipäällikkö Riitta Malmbergin käyttäneen työntekijöiltä salaa tuottamissaan dokumenteissa mm. Castrenin puheita virheellisesti tämän siitä tietämättä.
- Castrenin mukaan Malmberg vääristeli dokumenteissaan Castrenin puheita, ja että väärien tietojen levittäminen on tyypillistä liikelaitos Edupolissa.
- Castren on myöntänyt "ymmärtäneensä väärin ja reagoineensa voimakkaasti". Tämä tarkoittanee, että hän on esittänyt esimiehelleen valheellisia väitteitä, joita Malmberg myöhemmin yritti käyttää hyväkseen.
- Castren on kertonut mm. kysyneensä Malmbergilta, miksi tämä käyttää häntä ihmiskilpenä. Castrenin mukaan Malmberg on vastannut tähän "Joo, kun hänen on pakko".
- Työnantajan asianajaja toimitti jälkikäteen 16.4.2019 käräjäoikeuteen Sakari Castrenin antaman kollegaa mustamaalaavan lausunnon, jonka väittää toimitetun huhtikuussa 2017 työsuojeluviranomaiselle. Työsuojeluviranomaisen asianajaja on kieltänyt tämän sähköpostiviestissään.
- Tekaistujen lausuntojen tuottaminen jälkikäteen tilanteissa, joissa työntekijät ovat vaatineet työntantajaa vastuuseen toiminnastaan, on todistajien mukaan työnantajan pitkäaikainen toimintatapa.
- Sivut: Kollegat
Cederberg, Anders - laamanni (vanha Itä-Uudenmaan käräjäoikeus)
- Laamannin Anders Cederberg on sähköpostiviestissään epäillyt, että kärjäoikeudessa käsiteltävien riita-asioiden otsikkotietojen luovuttaminen olisi vastoin julkisuuslakia. Otsikotiedot ovat yksiselitteisesti julkisia, mistä laamannien luulisi olevan tietoisia.
- Cederberg ei toimittanut työntekijän pyytämiä julkisia tietoja, joiden hakeminen tietojärjestelmästä on rutiininomainen toimenpide. Julkisuuslain mukaan pyydetyt tiedot tulee toimittaa kahden viikon kuluessa.
- Sivut: IUKO - Oikeudenkäynti 3, sivuston ylläpitäjä
Eduskunnan oikeusasiamies
- Eduskunnan oikeusasiamiehenä 2010 - 2021 toimii Petri Jääskeläinen ja apulaisoikeusasiamiehenä 2010 - 31.3.2022 toimii Maija Sakslin. Valinnat ovat käytännössä poliittisia.
- Eduskunnan oikeusasiamiehen toimisto on ollut jo vuodesta 2018 tietoinen Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden toiminnasta. - Siitä, ettei Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa noudateta ainakaan julkisuuslakia (email), ja että mm. käsittelyajat ja kustannukset ovat yksityishenkilöille kestämättömät (email). Eduskunnan oikeusasiamiehen ei tiedetä puuttuneen asiaan.
- Sivut: Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden toiminta
Ekfors, Jaana - tiimipäällikkö / oppisopimusjohtaja / koulutusjohtaja / asiakaspäällikkö
- Työsuojeluviranomaisen mielestä tiimipäällikkö Jaana Ekfors on
- esimiehenä toimiessaan osallistunut yhdessä liiketoimintajohtaja / apulaisrehtori Riitta Laukkasen kanssa laissa mainittuihin häirintätekoihin,
- käyttänyt kirjallista huomautusmenettelyä epäasiallisesti sekä
- osallistunut häirintäteoiksi miellettäviin palavereihin.
- Työnantaja järjesti tiimipäällikkö Jaana Ekfors'in alaisena toimineen projektipäällikön tietämättä häntä käsitteleviä palavereja. Ekfors'in lisäksi palavereihin osallistuivat liiketoimintajohtaja Riitta Laukkanen sekä matkailun sisältötuottaja ja projektin verkostokoordinaattori. Palaverit olivat viranomaisen mielestä häirintätekoja. Palaverimuistiot laati tiimipäällikkö Jaana Ekfors.
- Häirintää ja epäasiallista työnjohto-oikeuden käyttöä on viranomaisen näkemyksen mukaan tapahtunut mm. työterveyshuollon työkykypalaverissa, johon tiimipäällikkö Jaana Ekfors osallistui työnantajan edustajana.
- Mm. tiimipäällikkö Jaana Ekfors'n toiminnan vuoksi Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä (liikelaitos Edupoli) on saanut viranomaiselta velvoittavia kehotuksia ja toimintaohjeita.
- Sivut: Työsuojelutarkastus 1
Etelä-Suomen aluehallintovirasto / Työsuojelu
- Työsuojeluviranomaisen virallinen tehtävä on valvoa työnantajien toimintaa. Työsuojeluviranomaisen toimintaa kuitenkin kritisoidaan valtakunnallisesti.
- Työsuojelutarkastaja Irmeli Kurikan mukaan
- viranomaisen tehtävä ei ole vaatia työantajaa todistamaan, ettei se ole syyllistynyt viranomaisen aiemmin epäilemään syrjintään. Kuitenkin lainsäädännön mukaan työnantajan olisi osoitettava, ettei se ole rikkonut syrjinnän kieltävää lainsäädäntöä.
- viranomainen voi antaa ainoastaan toimintaohjeen, eli lievimmän sanktion työnantajan lain vastaiseen toimintaan tilanteissa, joissa työntekijä irtisanotaan kesken työsuojelutarkastuksen. Työnantaja voisi siis välttää vastuitaan irtisanomalla työntekijän.
- Työsuojeluviranomainen ei noudattanut samoja periaatteita eri henkilöiden työsuojelutarkastuksissa. Esimerkkejä:
- Kurikan mukaan viranomaisen tehtävä ei ole vaatia työantajaa vastaamaan kaikkiin viranomaisen esittämiin kysymyksiin. Toisessa tapauksessa viranomainen ei kuitenkaan hyväksynyt työnantajan puutteellista vastausta.
- Työsuojelutarkastuksissa 1 ja 2 tutkituissa tapauksissa työantajan toiminta oli täsmälleen vastaavaa. Kurikan mielestä tapaukset olivat kuitenkin aivan erilaiset.
- Kurikan mukaan työnantajan ei tarvitse kuulla työntekijää ennen varoituksen antamista. Kuitenkin toisessa tapauksessa viranomainen arvosteli työnantajaa siitä, että vaikka työntekijää kuultiin ennen varoituksen antamista, niin kaikista varoituksen sisällöistä ei keskusteltu.
- Kurikan mukaan aiheettoman varoituksen antamisella ei olisi vaikutusta tarkastuskertomukseen.
- Tallenne työntekijän ja työsuojelutarkastan puhelinkeskustelusta työsuojelutarkastukseen liittyen (julkaistaan myöhemmin).
- Sivut: Yleistä - Työsuojelutarkastukset
Heikkinen, Timo - johtava laamanni (uusi Itä-Uudenmaan käräjäoikeus)
Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
- Työnantaja on tuomittu useampia kertoja Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa työsopimuslakia rikkoneesta toiminnastaan.
- Laiton irtisanominen 2013, josta työnantajan tuomitseva päätös L 14/468. Vahvistettu Helsingin hovioikeuden päätöksellä S 16/2745.
- Takaisinottovelvollisuuden rikkominen vuoden 2012 YT-neuvottelun jälkeen, josta työnantajan tuomitseva päätös L 14/3559.
- Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa vuonna 2018 kesken olevat asiat
- Työsuhteen perusteeton päättäminen 2017, jota käsitellään käräjäoikeudessa 12.5.2017 alkaen (L 17/2795).
- Perusteeton osa-aikaistaminen ja työturvallisuusvelvoitteiden rikkominen vuosina 2016-2017, joita käsitellään käräjäoikeudessa 22.3.2018 alkaen (L 18/1821).
- Työsuojeluviranomainen on havainnut kahdessa tarkastuksessa työnantajan toiminnan rikkovan lakia.
- Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastus 2017/25792
- Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastus 2017/24343.
- Sivut: Yleistä - Organisaatio ja johtaminen, Työsuojelutarkastukset, Oikeus
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus
- Jatkoaikojen myöntäminen työnantajalle vaikuttaa olevan tyypillistä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.
- Tuomarin vaihtaminen kesken valmistelun asioissa, joissa työntekijät ovat haastaneet työnantajan oikeuteen vastaamaan toiminnastaan, vaikuttaa olevan tyypillistä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.
- Riitautettujen irtisanomisien käsittelyajoissa on huomattavia eroja. Osaa tapauksiä on käsitelty / käsitellään jopa useita vuosia (kts. Oikeus).
- Sivut: Oikeus
Kantonen, Markku - johtava rehtori
- Liikelaitos Edupolin rehtori ja Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän johtava rehtori 31.7.2017 asti.
- Päätöksentekijä työsopimuslain vastaisessa toiminnassa, josta työnantaja tuomittu korvauksiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.
- Jätti vuosina 2016-2017 tutkimatta mm. alaistensa liiketoimintajohtaja Riitta Laukkasen sekä tiimipäällikkö Riitta Malmberg'n ja Jaana Ekfors'n asiattoman toiminnan, mikä työsuojeluviranomaisen mukaan on vastoin lakia.
- Sivut: Työnantaja, Rehtori
Kurikka, Irmeli - työsuojelutarkastaja
Kuusisto, Tiina - varatiimipäällikkö tms.
- Sivuston ylläpitäjän pitkäaikainen ja läheinen kollega. Kuusisto oli aktiivinen yhteydenpitäjä myös vapaa-ajalla ja tunsi työnantajan asiattoman toiminnan kohteeksi joutuneen kollegansa/sivuston julkaisijan hyvin.
- Osallistunut todistajan mukaan kollegaan kohdistettuun asiattomaan toimintaan vielä tämän irtisanomisen jälkeen.
- Antanut nimettömänä kollegaa mustamaalaavan lausunnon. Tekaistujen lausuntojen tuottaminen jälkikäteen tilanteissa, joissa työntekijät ovat vaatineet työntantajaa vastuuseen toiminnastaan, on todistajien mukaan työnantajan pitkäaikainen toimintatapa.
- Sivut: Kollegat
Laukkanen, Riitta - liiketoiminta-/toimialajohtaja tms.
- Riitta Laukkanen valittiin 2018 oppilaitos Careerian apulaisrehtoriksi. Valinnan tehneen EdupoliPointCollege Oy:n hallituksen puheenjohtaja Johan Söderberg (RKP) on ollut jo syksystä 2017 tietoinen, että työsuojeluviranomaisen mielestä Riitta Laukkanen osallistui laissa mainittuun häirintään.
- Riitta Laukkanen on osallistunut työhyvinvointijärjestelmien kyseenalaiseen käyttämiseen.
- Riitta Laukkanen on mm. levittänyt sähköpostitse vääriä tietoja työterveyteen.
- Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän/Edupolin koulutustoiminta siirtyy Careerian nimen alle 1.1.2019.
- Sivut: Liiketoimintajohtaja
Lehto, Jaana - vt. hallintojohtaja (uusi Itä-Uudenmaan käräjäoikeus)
- Työntekijä pyysi laamanni Timo Heikkistä toimittamaan asiansa käsittelyä viivyttäneiden ja virheellisen istuntopöytäkirjan tuottaneiden kärätuomareiden - Jaakko Turusen ja Camilla Oksasen nimikirjaotteet.
- Pyyntöön ei vastattu mitään ennen kuin pyyntö uusittiin ja toimitettiin myös eduskunnan oikeusasiamiehelle.
- Vastaus tuli vt. hallintojohtaja Jaana Lehdolta. Sähköpostiviestissään hän väittää, että uusi Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ei ylläpidä virkamiehistään lakisääteistä nimikirjaa. Käräjäoikeus on yksiselitteisesti nimikirjan ylläpitäjä, mistä hän oli tietoinen, ja mistä mm. oikeusasiamiehen päätös. Ja onhan se mainittu laissakin.
- Työntekijä toimitti eduskunnan oikeusasiamiehelle tiedon laamanni Timo Heikkisen ja hänen apulaisensa lainvastaisesta toiminnasta. Nimikirjaotteet tulivat kahdessa päivässä.
- Sivut: Oikeus
Lenkkeri, Roope - Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän hallituksen jäsen ja puheenjohtaja 2017-2018.
- Koulutuskuntayhtymän jäsen 2017-2018 sekä puheenjohtaja 6/2018 alkaen. Lenkkeri toimii/on toiminut myös Porvoon kaupungin lakimiehenä ja vs. hallintojohtajana. Myös Porvoon kaupunki on tuomittu työntekijään kohdistuneesta lakia rikkovasta toiminnasta.
- Lenkkerille tiedotettiin oppilaitoksen johdon toiminnasta ja työsuojelutarkastuksista, mutta hänen ei tiedetä puuttuneen/alkaneen tutkia asiaa.
- Työsuojeluviranomaisen mielestä se, ettei työnantaja selvittänyt tapahtumia rikkoi lakia. Viranomainen on antanut työnantajalle tästä toimintaohjeen ja kehotuksen.
- Työnantaja on tilannut lakipalveluita n. 80.000,00 €:lla ilman kilpailutusta. Asian paljastuttua koulutuskuntayhtymän puheenjohtaja Roope Lenkkeriä ja omistajakuntia on vaadittu luovuttamaan tilaukseen liittyvät julkiset tiedot. Tietopyynnön liitteenä on ulkopuolisen henkilön aiemmin tekemä tietopyyntö sekä Dittmar & Indrenius -toimijan lähettämät erittelemättömät laskut zip-paketissa.
- Sivut: Yleistä - Työnantajan toiminta, Hallitus
Lerkki, Ella - kouluttaja tms. PÄIVITETTY 8.9.2019
- Työnantajan asiaton toiminta alkoi välittömästi Ella Lerkin kouluttajaksi palkkaamisen jälkeen syksyllä 2016.
- Ella Lerkin mukaan tiimipäällikkö Riitta Malmberg keskusteli hänen kanssaan työnantajan asiattoman toiminnan kohteeksi joutuneesta koulutusalavastaavasta tämän siitä tietämättä.
- Työnantajan asianajaja toimitti jälkikäteen 16.4.2019 käräjäoikeuteen Ella Lerkin antaman kollegaa mustamaalaavan lausunnon, jonka väittää toimitetun huhtikuussa 2017 työsuojeluviranomaiselle. Työsuojeluviranomaisen asianajaja on kieltänyt tämän sähköpostiviestissään.
- Tekaistujen lausuntojen tuottaminen jälkikäteen tilanteissa, joissa työntekijät ovat vaatineet työntantajaa vastuuseen toiminnastaan, on todistajien mukaan työnantajan pitkäaikainen toimintatapa.
- Sivut: Kollegat
Lindfors, Marika - assistentti/koulutuskoordinaattori
- Assistentti, sittemmin koulutuskoordinaattori, oli sivuston ylläpitäjän kollega ja ystävä.
- Hän on kertonut tiimipäällikkö Riitta Malmbergin väärinkäyttäneen hänen puheitaan, mikä on ollut hänestä ahdistavaa.
- Hän on osallistunut väärien tietojen levittämiseen ainakin sosiaalisessa mediassa syksyllä 2018 väittämällä sivuston ylläpitäjän "morkanneen" työkavereita "blogissaan".
- Työnantajan mukaan sivuston ylläpitäjä irtisanottiin koulutuskoordinaattorin väitettyä hänen häiriköineen tutkintotilaisuutta. Paikallaolijat ovat vahvistaneet väitteen valheelliseksi.
- Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessakin työskennelleen assistentin osallistuminen asiattomaan toimintaan on tuskin hänen oma valintansa.
- Sivut: Kollegat
Malmberg, Riitta - tiimipäällikkö / koulutusjohtaja / projektipäällikkö
- Osallistunut laajasti asiattomaan toimintaan lukuisia työntekijöitä kohtaan. Mm. kollegat Sakari Castren ja Marika Lindfors ovat arvostelleet hänen toimintaansa.
- Toimi tiimipäällikkönä ja sittemmin koulutusjohtajana liikelaitos Edupolissa/Edupolissa. Työntantaja poisti häneltä vastuita vuosina 2017/2018. Vuodesta 2019, jolloin oppilaitoksen nimi muuttui Careeria'ksi yhdistymisten jälkeen, hänen asemastaan ei ole luotettavaa tietoa.
- Malmbergin aloitettua liikelaitos Edupolissa vuonna 2015, hänen johtamansa Teollisuuden palvelut -tiimin koulutusaloilla alkoi esiintymään työilmapiiriongelmia ICT:n koulutusalaa lukuunottamatta, jolla sivuston ylläpitäjä toimi koulutusalavastaavana.
- Sivut: Tiimipäällikkö
Moilanen, Hannu - Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymänä hallituksen puheenjohtaja 2013-2017
- Koulutuskuntayhtymän johtavan rehtorin Markku Kantosen esimies vuosina 2013-2017. Moilanen toimii myös ammattiyhdisty JHL:ssä.
- Moilaselle tiedotettiin oppilaitoksen johdon toiminnasta ja työsuojelutarkastuksista, mutta hänen ei tiedetä puuttuneen/alkaneen tutkia asiaa.
- Työsuojeluviranomaisen mielestä se, ettei työnantaja selvittänyt tapahtumia rikkoi lakia. Viranomainen on antanut työnantajalle tästä toimintaohjeen ja kehotuksen.
- Sivut: Yleistä - Työnantajan toiminta, Hallitus
Oksanen, Camilla - käräjätuomari /(syyttäjä) (Itä-Uudenmaan KO) PÄIVITETTY 3.9.2019
- Camilla Oksanen nimitettiin 12.5.2017 vireille tulleessa Oikeudenkäynti 3:ssa (perusteeton irtisanominen) käräjätuomariksi ensimmäisen käräjätuomarin, Jaakko Turusen, kadottua kesken asian valmistelun. Tuomarin vaihtumisesta ei ilmoitettu omaehtoisesti.
- Määräaikainen käräjätuomari Camilla Oksanen toimi Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjänä.
- Camilla Oksanen järjesti 17.4.2019 jo toisen kalliin valmisteluistunnon ja määräsi massiivisen seitsemän päivää kestävän pääkäsittelyn yli puolen vuoden päähän ajalle, jolloin hän ei enää olisi tuomarina. Perusteettomat irtisanomiset käsitellään normaalisti muutamassa tunnissa yhden päivän aikana.
- Camilla Oksanen järjesti toistamiseen kalliin lausumiskierroksen työntekijän äänitodisteista vastoin edellisen tuomarin ja hovioikeuden päätöksiä, joissa äänitodisteiden hylkäämiselle ei nähdä laillista perustetta. Hän myös yritti hylätä työntekijän todisteita.
- Camilla Oksanen / Itä-Uudenmaan käräjäoikeus viivyttää perustelematta asian valmistelua ainakin kaksi vuotta ja seitsemän kuukautta (2 v 7 kk), mikä vahingoittaa työntekijää ja hyödyttää työnantajaa.
- Käräjäoikeuden vt. hallintojohtaja Jaana Lehdon sähköpostiviestin perusteella käräjätuomari/syyttäjä Camilla Oksanen ei puhunut totta käräjäoikeuden sisäisessä tutkinnassa, että pääkäsittely lykättiin yli puolen vuoden päähän toisesta valmisteluistunnosta työntekijän asianajajan ja työnantajan asianajajan pyynnöstä. Todellisuudessa käräjätuomari Camilla Oksanen itse ja työantajan asianajaja Petteri Uoti / Dittmar & Indrenius kilvan kertoivat (YouTube-muistiinpanojen kohdassa 0:59:15-1:02:40), ettei heillä ole aikaa tai halua järjestää pääkäsittelyä ennen marraskuuta 2019.
- Camilla Oksanen räjäytti jo valmiiksi valtavat kustannukset, jotka muodostuvat lähinnä Petteri Uoti / Dittmar & Indrenius'n, eli työnantajan asianajajan laskujen (zip-paketti) myötä vähintään 60.000,00 €, vaikka asia on vasta valmisteluvaiheessa.
- Camilla Oksanen jätti kutsumatta työntekijän todistajat. Työntekijä joutui itse toimittamaan heille tiedon mahdollisesti tulossa olevista virallista kutsuista.
- Syyttäjä/käräjätuomari Camilla Oksanen hävisi ensimmäisen tuomarin, Jaakko Turusen, tavoin. Käräjäsihteeri Outi Lindroosin 2.9.2019 kertoman mukaan uudeksi tuomariksi oli nimitetty ensimmäistä päivää työpaikalla oleva Jenny Öberg.
- Toinen käräjäsihteeri Linda Helenius ilmoitti yllättäen 3.9.2019, että uusi tuomari onkin Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden ex-laamanni Anders Cederberg.
- Anders Cederberg on syyllistynyt ainakin julkisuuslain rikkomiseen. Hän on myös valinnut asiassa aiemmin tuomareina toimineet Jaakko Turusen ja Camilla Oksasen, joiden aikana riita-asian käsittely viivästytettiin vuosiksi ja aiheutettiin kustannusten räjähtäminen jopa satoihin tuhansiin euroihin.
- Laamanni Timo Heikkinen valvoo virkavastuulla Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa mm. lain soveltamisen ja laintulkinnan yhdenmukaisuutta sekä käräjätuomareidensa - mm. Anders Cederbergin - toimintaa. Heikkinen on ilmoittanut ettei puutu siihen.
- Sivut: IUKO - Oikeudenkäynti 3, sivuston ylläpitäjä
Orava, Kimmo - hallintopäällikkö tms.
- Johdon/rehtorin läheinen alainen.
- Osallistui eri henkilöiden mukaan vuosien ajan mm. eri selvitysten tuottamiseen viranomaisille, jotka sisälsivät totuuden vastaista sisältöä.
- Mm. Kimmo Oravaa lähellä olevien henkilöiden nimiä on ollut esillä tilanteissa, joissa työntekijät ovat vaatineet työnantajaa vastuuseen asiattomasta toiminnastaan.
- Sivut: Hallintopäällikkö
Penttilä, Maija - hallintojohtaja
- Työntekijän saatua aiheettoman varoituksen, hänen vaatimuksestaan järjestettiin varoituksen kiistämistä varten palaveri. Työnantaja toimitti palaverista virheellisen muistion, mitä työtekijä ei hyväksynyt.
- Penttilä pyysi myöhemmin sähköpostiviestissään muuttelemaan jälkikäteen palaverimuistion sisältöä.
- Sivut: Muu johto
Posti, Ulla - tiimipäällikkö / apulaisrehtori
- Tiimipäällikkö Ulla Postin alainen irtisanottiin Postin esittämien syytösten jälkeen. Käräjä- ja hovioikeus ovat tuomioissaan vahvistaneet irtisanomisen laittomaksi.
- Kirjallisen lausunnon mukaan asian yhteydessä tapahtui mustamaalaamista.
- Sivut: IUKO - Oikeudenkäynti 1
Sensuuri
- Itä-Uusimaa Tietoväylän Facebook-sivu on ollut sensuroinnin kohteena. Erityisesti Porvooseen, Loviisaan ja Sipooseen liittyvien Facebook-ryhmien ylläpito on estänyt julkaisuja.
- Myös Facebook on toistuvasti estänyt Itä-Uusimaa Tietoväylä -sivua, joten keskeinen sisältö tarkasteltavissa varmuuskopiosta.
- Varmuuskopio sisältää vähäisiä otsikkolainauksia ns. median kirjoituksista. Uutisen julkaisseen median nimi esiintyy lainauksen yhteydessä. Sisältää myös yksittäisen Uusimaa-lehden mainoksen, joka poistetaan mikäli Uusimaa-lehti niin pyytää.
- Zoomaa kuva suuremmaksi: Itä-Uusimaa Tietoväylän Facebook-sivun 4.3.2019 varmuuskopio.
Suhonen, Mirja - Itä-Uudenmaan KKY, Porvoon kaupunginhallituksen jäsen
- Porvoon kaupunginhallituksen jäsen Mirja Suhonen toimi SDP:n listoilta Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän (Edupoli) / Hannu Moilasen (SDP) 2013-2017 hallituksen puheenjohtajan varahenkilönä. Ko. aikana organisaatiossa tapahtui viranomaisen mielestä lainvastaista toimintaa.
- Hannu Moilasen (SDP) hallituksen, Taru Tujusen (Kok.) valtuuston ja myöhemmin Johan Söderbergin (RKP)/Roope Lenkkerin hallituksen varsinaisille jäsenille tiedotettiin työnantajan viranomaisten mielestä lainvastaisesta toiminnasta sekä työsuojelutarkastuksista. Lisäksi niille toimitettiin työsuojelun tarkastuskertomukset joissa viranomaisen mielestä lainvastainen toiminta todetaan - mm. häirintä.
- Edupolin toiminnot siirrettiin oppilaitos Careerian / EdupoliPointCollege Oy:n alle. EPC:n hallitus Johan Söderbergin (RKP) johdolla jäseninään mm. Mirja Suhonen ja Elin Blomqvist-Valtonen valitsivat viranomaisen mielestä häirintään osallistuneita Careerian keskeisiin tehtäviin.
- Mirja Suhonen on levittänyt väärää tietoa ja uhkaillut Facebookissa sivuston ylläpitäjää.
Söderberg, Johan - Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja 2017-5/2018
- Siirtyi lakkautetun Edupolin jälkeen perustetun oppilaitos Careerian / EdupoliPointCollege Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi kesällä 2018.
- Söderberg toimii/on toiminut myös Porvoon kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana. Myös Porvoon kaupunki on tuomittu työntekijään kohdistuneesta lakia rikkovasta toiminnasta.
- Söderbergille tiedotettiin oppilaitoksen johdon toiminnasta ja työsuojelutarkastuksista, mutta hänen ei tiedetä puuttuneen/alkaneen tutkia asiaa.
- Työsuojeluviranomaisen mielestä se, ettei työnantaja selvittänyt tapahtumia rikkoi lakia. Viranomainen on antanut työnantajalle tästä toimintaohjeen ja kehotuksen.
- Sivut: Yleistä - Työnantajan toiminta, Hallitus
Tujunen, Taru - Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja 2013-2017
- Koulutuskuntayhtymän valtuusto oli ylin päättävä elin. Valtuusto lakkautettiin 2017. Sivuston ylläpitäjä tiedotti 2016/2017 koulutuskuntayhtymän valtuustolle ja hallitukselle oppilaitosjohdon toiminnasta.
- Tujunen toimii/on toiminut mm. Porvoon kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtajana, Kokoomuksen puoluesihteerinä sekä Ellun Kanat -viestintätoimiston toimitusjohtajana. Myös Porvoon kaupunki on tuomittu työntekijään kohdistuneesta lakia rikkovasta toiminnasta.
- Tujuselle tiedotettiin oppilaitoksen johdon toiminnasta ja työsuojelutarkastuksista, mutta hänen ei tiedetä puuttuneen/alkaneen tutkia asiaa.
- Työsuojeluviranomaisen mielestä se, ettei työnantaja selvittänyt tapahtumia rikkoi lakia. Viranomainen on antanut työnantajalle tästä toimintaohjeen ja kehotuksen.
- Sivut: Yleistä - Työnantajan toiminta, Valtuusto
Turunen, Jaakko - käräjätuomari (Itä-Uudenmaan KO)
- Esimerkit alla Oikeudenkäynti 3:een liittyen
- Turunen antoi työnantajalle normaalin yhden kuukauden sijaan 3,5 kuukautta aikaa vastata työntekijän haasteeseen. Jatkoaika on jopa Turusen sähköpostiviestin mukaan poikkeuksellisen pitkä.
- 12.5.2017 vireille tulleen asian käsittelystä ei ole tietoa marraskuu 2017 - syyskuu 2018 välisenä aikana. Käsittelyä jatkettiin sen jälkeen, kun työntekijä ilmoitti selvittävänsä käräjäoikeuden toimintaa.
- Valmistelu-/oikeudenistunnossa 20.9.2018 käräjätuomari Jaakko Turunen
- ilmoitti käräjätuomarin vaihtuvan ennen pääkäsittelyä. Tämä hidastaa käsittelyä entisestään ja aiheuttaa lisää kustannuksia.
- ilmoitti, ettei hyväksy osaa työntekijän toimittamista, ja hovioikeudenkin mielestä hyväksyttävistä todisteista ilman, että niistä järjestetään lausumista, minkä jälkeen hän tekisi todisteiden hyväksymisestä valituskelpoisen päätöksen. Lausumiset tehtiin, mutta erillistä päätöstä Turunen ei todisteista tehnyt, vaan hyväksyi ne normaalisti. Tämä hidasti käsittelyä entisestään ja aiheutti lisää kustannuksia. Se, ettei käräjätuomari Jaakko Turunen tiennyt todisteiden hyväksyttävyydestä ilman asianajajien lausumia, on yllättävää. Myös käräjäoikeuden laamanni Anders Cederberg'llä on hänen sähköpostiviestissä kertomansa mukaan puutteita julkisuuslain tuntemisen osalta.
- ei määrännyt pääkäsittelyn päivämäärää, vaikka se tyypillisesti päätetään valmisteluistunnossa. Lisäksi asia oli ollut vireillä jo vuoden ja neljä kuukautta.
- määräsi uusien todisteiden esittämisen estävän prekluusion päivämäärät työnantajalle ja työntekijälle. Turunen virheellisesti aikaisti työntekijän prekluusiopäivää jälkikäteen, joka tosin korjattiin työntekijän vaatimuksesta.
- Käräjätuomari Jaakko Turunen toimitti 20.9.2018 järjestetystä oikeudenistunnosta virheellisen pöytäkirjan. Hän perusteli virhettä myöhemmin "(kirjoitus)virheellä". Käräjätuomari Jaakko Turusen (kirjoistus)virhe olisi vaikeuttanut - jopa estänyt - työntekijää esittämästä todisteita työnantajan toiminnasta. Työntekijän puututtua käräjätuomari Jaakko Turusen (kirjoitus)virheeseen se korjattii, mikä aiheutti työntekijälle merkittävät lisäkustannukset. Käräjätuomari Jaakko Turusen ajatuksia eettisyydestä.
- Yo. valmisteluistunnossa oli useita epätyypillisiä toimia, jotka aiheuttivat asian käsittelyn viivästymistä ja kustannuksia. Nelisen tuntia kestäneestä valmisteluistunnosta aiheutui pelkästään työntekijälle lukuisia tuhansia euroja lisäkustannuksia, vaikka asian käsittelyn ei voida sanoa edenneen ainakaan merkittävästi - mm. pääkäsittelyn ajankohtaa ei kerrottu.
- Sivut: IUKO - Oikeudenkäynti 3, sivuston ylläpitäjä
.